Bugun...


Kiraz Üreticisi Kan Ağlıyor
Tarih: 18-07-2023 11:07:24 Güncelleme: 18-07-2023 11:07:24 + -


Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, dünyaca ünlü kirazların yetiştiği Bolkar Dağlarının eteklerindeki Ulukışla’da, bu yıl satış yapılamadığı için ürününü dökerek, yol kapatma eylemi yapan üreticilerle bir araya geldi. CHP İlçe Başkanı Hüseyin Toker ve Ulukışla İl Genel Meclis Üyesi Birol Önder ve Niğde Belediye Meclis Üyesi Erdal Aydoğan ile Darboğaz, Beyağıl, Kılan ve Porsuk köylerinde üreticiler ile buluştu, sorunlarını dinledi.

facebook-paylas
Tarih: 18-07-2023 11:07

Kiraz Üreticisi Kan Ağlıyor

CHP Niğde Milletvekili  ve Tarım,Orman ve Köyişleri Komisyon Üyesi Ömer Fethi Gürer, dalda kalan  Napolyon kirazı E 90 Karayoluna döküp yol kapatma eylemi yapan Ulukışlalı üreticileri ziyaret ederek sorunlarını dinledi.Cumhurbaşkanı Erdoğan’a çağrıda bulunan  Ömer Fethi Gürer, Tarım Kredi Kooperatifleri aracılığıyla satın alınıp, ülke genelinde kooperatife ait marketlerde,tüketiciye ulaştırılmasının sağlanmasını önerdi.

"Geçen yıl 80 liraya satılan kirazın yüzüne bakan yok"

CHP Milletvekili  Ömer Fethi Gürer’e dert yanan üreticiler adına konuşan Ayfer Yetiş , geçen yıl 70-80 liraya alıcı bulan kirazları bu yıl  kalitesine göre 12-24 lira arasındaki fiyatla satmak zorunda kaldıklarını belirtti.

"Kiraz, ilaçlama masrafını bile kurtarmıyor"

Maliyeti 40 lirayı aşan kiraz için tüccarın 12 lira teklif etmesi karşısında ciddi mağduriyet yaşadıklarını ifade eden Ulukışlalı üretici  Orhan  Avcı,da kirazların bu yıl maliyetlerin çok altında fiyatla satıldığını belirtti. Yılda 5 kez ilaçlama yaptıkları kirazın sulama, toplama, işçilik, mazot gibi pek çok giderinin bulunduğuna dikkat çeken Orhan Avcı, sattıkları kirazla ne işçilik masraflarını, ne de ilaçlama masraflarını karşılayabildiklerini ifade etti.

"Etin kilosu 4.5 lira iken 6 liraya kiraz satıyorduk" 

CHP Milletvekili Gürer’e yaşadıkları sorunları anlatan kiraz üretici ise 2002 yılında etin kilogram fiyatı 4,5 lira iken kirazı 6 liraya sattıklarını belirterek, “Bu yıl etin kilosu 350 lira ve biz kirazı neredeyse 10 liraya satıyoruz. Bizim zararımızı kim karşılayacak, üretici tüccarın ayaklarının altına atıp ezdirmeyin” diyerek yetkililerin bu soruna çözüm bulmasını istedi.

"22 yıllık emeğimiz heba oldu"

Kiraz bahçesi kurabilmek için 22 yıldır ettiği masrafın lüks bir daire parasını geçtiğini anlatan kadın üretici ise “Ev almadım, bahçe yaptım. Mersin’de kiralık evde oturuyorum. 22 yıllık masrafımız getirip Ulukışla Darboğaz’da bahçeye yatırdık ancak emeğimiz heba oldu. Bugün kirazı maliyetinin yarısına bile satamıyoruz” diyerek yaşadıkların mağduriyeti anlattı.

"İngiltere sarayına kadar giden Ulukışla kirazı bu yıl dalda kaldı"

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise üreticilerin sorunlarını dinledikten sonra yaptığı açıklamada, İngiltere Sarayı’na kadar giden Ulukışla kirazının bu yıl satılamadığını ve dalda kaldığını belirterek, “Tüketici perişan. Maliyetini dahi ürün satılamıyor. Tüccarlar yeterli bölgeye gelmedi. Ne yazık ki siyesi iktidar da yaşanan soruna şu ana kadar çözüm üretemedi” dedi.

"Kirazları tarım kredi kooperatiflerinin satın alıp tüketiciye ulaştırması gerekir"

Bölgede ambalajlama tesisi ya da depolama ve saklama olanağı olmadığı için kirazın daldan koparıldığı anda satılmasının gerektiğine dikkat çeken CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Bununla ilgili yapılması gereken bir işlem var; Sayın Cumhurbaşkanına çağrıda bulunuyoruz, yapacağı şu; Tarım Kredi Kooperatiflerine 1000 tane market açtırma talimatı vermişti. Tarım Kredi Kooperatifleri üzerinden bölgedeki kirazlar satın alınsın, üreticiye makul fiyat ile ürün derhal alınsın. Çünkü şu anki haliyle üretici maliyetine kiraz satamıyor ama büyük kentlerde vatandaşlar marketlerden fiyatı yüksek olduğu gibi kiraz alamıyor. Ülke de tek yetkili Cumhurbaşkanı bu sorunu çözmekle de görevli. Kamucu bir anlayışla tarım sürdürülmedi. Üretici tüccara mahkûm edildi. Görünen o ki ihracatta da sorun var. Bir kaç gün içinde sorun çözülmezse kiraz bu yıl çöp olan ürünlerden olacak. Acil Cumhurbaşkanı Tarım Kredi Kooperatifi talimat verdirip dalda kalan kiraz alınsın” önerisinde bulundu.

"Bir yıl para ederse diğer yıl satılamıyor"

Pek çok üründe olduğu gibi kirazda da bir yıl para eden ürünün diğer yıl para etmediğine işaret eden CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, ürünün pazarlanmasında ve satışında bu nedenle iki yılda bir sorun yaşandığına vurgu yaptı.

"Giderleri 5 kat arttı, satış fiyatı düştü"

Son turfanda olarak yetişen kirazın bu bölgede ayrı bir özelliğinin olduğunu da ifade eden CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Bolkar Dağlarının eteklerinde, Darboğaz, Kılan, Emerler, Beyağıl, Hasangazi ve Porsuk ve çevresindeki yerleşim birimlerinde üretici adeta kan ağlıyor. Giderler 5 kat artarken, kirazın fiyatının düşmesi üretici mağdur ediyor. Tarım Kredi Kooperatifleri ülke genelinde 1000 tane market açmışsa kirazların kooperatiflere ait marketler aracılığıyla tüketiciye makul fiyata ulaştırılması sağlanabilir” dedi.

"Soğuk hava deposu ve işleme tesisleri şart"

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, bölgede önümüzdeki yıllarda sorun yaşanmaması için soğuk hava deposu ve işleme tesislerinin kurulması gerektiğini de sözlerine ekledi.




Kaynak: "

Bu haber 441 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER GÜNDEM Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
YUKARI