Aynı koşullara sahip kişiler, farklı yaşam biçimlerini seçebilirler. Sosyal ortamlarda, hiyerarşik yapıda resmiyette kullanılan sıfatlar, unvanlar vardır. Bunlar mesleki sıfatlar olduğu gibi sosyal sıfatlar da olabilir.
Devlet kademelerinde, kurumlarda, sosyal yaşamda çok kullanılan bir sözcük var: “SAYIN” Bu sözcük ismi ile anılan kişilerin saygıdeğer ve değerli kişiler olduğunun belirtecidir. Arapça kökenli “muhterem” sözcüğünün karşılığı olarak kullanılır. Bu kelime 1935 yılında Moğolcadan alınarak dilimize girmiştir (1)
Yaşadığımız dönemde bu kelime TBMM de o kadar çok kullanılır hale geldi ki insanın içinin sızlamaması elde değil. Kırk yılı aşkın bir süredir bu memleketin insanlarını, polisini, jandarmasını, öğretmenini, bebeklerini acımadan öldüren bir “ölü beden” için kullanılması içimi acıtıyor. İşin kötü tarafı bu ölü beden Atatürk gibi insancıl eşsiz bir dehanın sıfatıyla ödüllendirilip “kurucu lider” unvanıyla nitelendiriliyor. Bu ölü beden sağlığında ne yapmış? Mensubu olduğu devletin bir elemanı olarak isyan etmiş, maşası olduğu emperyalist güçlerin kötü emellerine hizmet etmiş. Anlayacağınız bizi dövmüş. Canımızı malımızı kaybetmişiz. Gelinen noktada pes etmişiz.
Aşağı sayın, yukarı sayın. Devlet erkanına sayın, parti başkanına sayın, milletvekiline sayın. Elli bin kişinin ölümüne neden olan canavara sayın, çanakçılarına sayın, destekçilerine sayın. Bu sözcük o kadar tiksinç hale geldi ki ismimin önünde kullanılmasını asla istemem. Bana hayvan deyin, böcek deyin, ayı deyin, kurt deyin. Ağaç deyin, ot deyin ama SAYIN demeyin. Atın, otun, itin bir değeri vardır, bunlarda değer meğer kalmamıştır.
(1)-
Türk Dil Kurumu
https://tdk.gov.tr › dosyalar › TDD
Celil Boz. (celilboz@yahoo.com)
Eğitimci Sosyolog
13/05/2025