Bugun...


WIM HOF METODU İLE TANIŞIN: TÜRK ÖĞRETMENİN TECRÜBELERİ
Tarih: 11-07-2023 12:18:55 Güncelleme: 12-07-2023 11:01:55 + -


Türkiye'nin resmî tek Wim Hof Method eğitmeni olan Doruk Taraktaş, beden ve zihin sağlığını geliştirmeye yardımcı olan programı bize sunuyor. Yöntem, solunum tekniklerini, soğuk terapileri ve meditasyonu bir araya getirerek bağışıklık sisteminizi güçlendirip stresle başa çıkmaya yardımcı oluyor.

facebook-paylas
Tarih: 11-07-2023 12:18

WIM HOF METODU İLE TANIŞIN: TÜRK ÖĞRETMENİN TECRÜBELERİ

Wim Hof Metodu eğitmenliği yapan Doruk Taraktaş, son beş yıldır bu yöntemle ilgilenip eğitmenlik yapıyor. Wim Hof Metodu özellikle nefes teknikleri ve soğuk su uygulamaları ile biliniyor ve sağlık alanında ilgi görüyor. Türk eğitmenimiz, programın faydaları hakkında bilgi verip, çalışmanın detaylarını bizimle paylaştı.

Bize kendinizden bahseder misiniz?

Merhaba, ben Doruk Taraktaş. 1980 yılında doğdum. Klasik bir yaşamım oldu. İlkokul, ortaokul, lise derken üniversiteye başladım. Üniversiteyi bir-iki yıl uzatarak bitirdim. Okulum bittikten sonra satış yaparak iş hayatına başladım. Sigortadan tütün sektörüne, içecekten müzik sektörüne birçok satış alanında çalıştım. En son organik meyve sularının satışını yapıyordum. 20 yıl beyaz yaka olarak çalıştıktan son Wim Hof Metodundan dolayı işimi bıraktım ve hayatımı Wim Hof eğitmeni olmak için adadım. Çünkü Wim Hof Metodu diğer metotlar gibi değil. Benim aklımı başımdan aldı. Wim Hof Metoduyla, tam beş yıl önce YouTube'tan şans eseri tanıştım. Bir video, bir sonraki video derken bir ay boyunca araştırma yaptım. Çünkü bir konuyu sonuna kadar araştırıp öyle deneyimlemeyi seviyorum. Zihnimin ikna olması gerekiyordu ve zihnim metodu kabul etti. Bir ay sonunda metodu deneyimleme fırsatı buldum. Deneyimleyince aklım başımdan gitti. Hissettiğim şey zihinsel ve bedensel olarak belki de on-on beş yaşlarında sokakta özgürce oynarken hissettiğim şeylerdi ve o gün, o an şunun kararını verdim: Ben bu hissettiklerimi herkesle paylaşmalıyım. Şu an ne hissediyorsam, nasıl algılıyorsam insanlar da hissetmeli dedim ve o gün eğitmen olmaya karar verdim. Eğitmenlik kararından sonra üç yıl kadar metoda çalıştım.

Wim Hof Metodu nedir?

Wim Hof Metodu’nun adı, 62 yaşında olan Hollandalı Wim Hof'un kendi adı ve soyadından oluşuyor. Bulduğu bu tekniği ilk defa, 16 yaşında mahallesindeki parkın buzunu kırıp buzlu suya girerek ve bunu yıllarca devam ettirip geliştirmiş. Wim Hof, suya girip çıktığı an hissettiği şeylerin inanılmaz ve bambaşka olduğunu fark etmiş. Doğanın onu çağırdığını hissetmiş ve soğuk suya devam ettiğini söylemiş. 2014 yılında ilk mezunlarını veren bu metodun, ilk ünlü oluşu 2009 ve 2011 yıllarında yapılan bilimsel araştırmalardan kaynaklıydı. En önemlisi 2011 yılında yapılan araştırma, Wim Hof Metodu’nun bağışıklık sistemine olan etkileri üzerineydi. Bu çalışmalarda görüldü ki, bu metot bağışıklık sistemini güçlendirmekteydi. Yapılan onlarca araştırma, bu yöntemin insan yaşamına faydalı olduğunu gösterdi. Bu metodu diğer metodlardan ayıran en büyük özellik, bilimi arkasına almasıydı.

 

Wim Hof Metodu’nun temel prensipleri nedir?

Wim Hof Metodu üç tane elementten oluşuyor. Biri Wim Hof nefesi tekniğidir. Çok özel bir nefestir çünkü çok basit ve çok etkili bir nefes türüdür. Nefes, hayatın kontrolünü ele almanızı sağlayan bir numaralı araçtır. Wim Hof nefesi ise kontrollü hiperventilasyon nefesidir. Yani vücudun hormonal sistemini bilinçli olarak etkileyerek bağışıklık sistemi güçlendiriyor. İkinci element soğuk sudur. Soğuk suya maruz kalmak, dolaşımı kolaylaştırarak damarları açar ve vücudunuzu daha sıkı ve hazır hâle getirir. Bu sebepten soğuk su faydalıdır. Üçüncü element ise zihin çalışmalarıdır.

Metot nasıl uygulanıyor?

Sabah kalkıyorsunuz, üç tur nefes egzersizlerini yapıyorsunuz. Biraz esneme hareketleri yaptıktan sonra kendinizi soğuğa maruz bırakıyorsunuz. Amacımız nefesi, zihni ve bedeni dengeye getirmek. Bol oksijen ve adrenalin hormonu salgılıyoruz. Soğuğun önüne geldiğimiz zaman zihnimiz bize “yapma” diyor. Zihnimiz bizi konfor alanında tutmak istiyor. Çünkü stresin içine gitmek istemiyoruz. Fakat biz kendi irademizle karar vererek stresli bir ortamın içine bir adım atıyoruz. Yani stresin içine kendimiz karar vererek bir adım atıyoruz.

Beden stresi algıladığı anda “kaç veya savaş” modunu açıyor. Örneğin arkadan birinin korna çalması, zor bir sınav öncesi, çok önemli bir sınavdan kaldığını öğrendiğin an veya yarın yapacağın bir sunum, bir toplantı hepsi birer stres kaynağıdır. Soğuk su da böyle bir stres kaynağı ama biz her sabah soğuk suyu kullanarak kendi stresimizin içine giriyoruz. Nefesle beraber sakin kalmaya çalışıyoruz. Kendimizi dayanma, savaşma modundan rahat bırakma, sakin kalma moduna alıyoruz. Dolayısıyla, beden stres altında kaldığı zaman ona tepkisel olarak davranış göstermek yerine stresi alıp nefesinle beraber sakince karşılamamızı sağlıyor.

Soğuğun içinde bir süre sakin kaldıktan sonra beden başka bir modu açıyor. Buna “versiyon 2” diyoruz. Dolaşım sisteminden hormonal sisteminize kadar her şey bizi soğuğun içinde, hayatta tutmak için değişiyor. Adaptasyon modu başlıyor. Bu adaptasyon sayesinde salgılanan hormonlar zihin ve beden sağlığı için çok iyi. Duştan çıktıktan sonra biraz daha egzersiz yapıp işimize ya da okulumuza geri dönüyoruz. Bu çalışma her gün on beş ila yirmi beş dakika arası sürüyor. Bunun süresini kendimiz belirleyebiliriz.

Metodun sağlık açısından faydaları nelerdir?

Bir kere sabahları egzersiz yapmak yararlıdır. Metot nefesi özelinde yani kontrollü hiperventilasyon nefesinde ise kısa süreli oksijensizlik ve yüksek karbondioksit streslerine maruz bırakarak hücresel bazda güçlenmemizi sağlar. Hormonal mekanizmamızı tetikleyip bolca adrenalin hormonu salgılamamızı sağlıyor. Bu adrenalin hormonu salgılanması nedeniyle “antienflamatuar” etki gösteriyor. Yani kısaca bedenimizde inflamasyon veya ödem olacağı zaman bunu minimuma düşürüyor. Yapılan bilimsel çalışmalarda da görüldü ki Wim Hof nefesi kronik enflamasyonu da azaltıyor.

Soğuk su terapisinin faydaları nelerdir?

Soğuk su terapisini hem fizyolojik etkileri açısından hem psikolojik etkileri açısından çok değerlidir. Fizyolojik olarak gene hormonal sistemimizi etkiliyor. Dolaşım sistemimize egzersiz yaptırıyor. Hormonal sistemimizin iyi çalışmasını sağlıyor. Tansiyonumuzun düşmesini sağlıyor. Çünkü dolaşım sistemi ve damar yolları için açma kapama egzersizi yaptırıyor. Soğuk su sayesinde damar yolları esniyor ve damar tıkanıklıkları azaldığı için tansiyonumuz normal seviyelere geliyor. Kalp sert ve uzun, güçlü vurmak yerine daha yumuşak bir dakikada daha az sayıda yani daha az stresle, hatta stressiz çalışmaya başlıyor. Bu sayede kalp krizi olasılığını düşürüyor.

Metodun riskleri var mı?

Metodu üç ayrı etkende yapmıyoruz. Birincisi epilepsi. Metot, nefes kontrollü hiperventilasyon olduğu için, epilepsi hastalarına metot nefesini yaptırmıyoruz. Doktor tarafından teşhis konulmuş ileri seviye hipertansiyon hastaları için de soğuk nedeniyle uygun değil. Dolaşım sistemimizi değiştirdiği nedeniyle epilepsi ve hipertansiyon hastaları için çoğunlukla daha yumuşak egzersizlerle başlamayı tavsiye ediyoruz. Direkt soğuk sularla değil, ilk ılık sularla ayaklardan başlıyoruz. Son olarak hamilelere uygun değil. Çünkü bir kontrollü stres çalışması olduğu için hamilelere uygun bulmuyoruz. Hamilelik dönemi boyunca mümkün olduğu kadar parasempatik, yani sakin modda kalacağımız nefes çalışmalarını tavsiye ediyoruz.

Bunun dışında hiçbir riski yok. Soğuk suyun sözde riskleri annemizin, babamızın, anneannelerimizin, ailemizden gelen öğrenilmiş koşullanmalardır. “Soğuğa gidersen hasta olursun, ayaklarını üşütürsün, böbreğini üşütürsün, çocuğun olmaz, aman kalbin durur, aman beynine bir şey olur.” Bunlar öğrenilmiş koşullanmalar. Eğer zihin “ben hasta olurum” derse beden ne yapar? Beden onu takip eder. Zihnimizi güçlendirme kısmı burada. Duvarları yıkma ve özgürleşme burada başlıyor. Hasta olmayacağını çok minik adımlarla öğrenmeye başlıyorsun ve zihninin algılama şekli değişiyor. Zihnin, bedenin hasta olmadığını öğreniyor ve özgürleşmeye başlıyorsun. Soğuk su ve nefese devam ettikçe bağışıklık sistemin güçlendiği için hasta olmuyorsun derken zihinsel ve bedensel pozitif bir döngüye giriyorsun.

Bu metodu kimler uygulayabilir, kimler uygulayamaz?

Yediden yetmişe herkes uygulayabilir. Sadece epilepsi, hipertansiyon hastaları, eğer istiyorlarsa çok minik kontrollü uygulayarak başlamalı. Hamileler, hamilelik boyunca nefes egzersizini yapmamalı, soğuk suyu da belki ayaklarına, kollarına yapmalıdır.

Bu metodu aralıksız ne kadar süre kullandınız?

Beş yıl önce başladım ve o andan sonra asla bırakamadım. Bazen bir-iki gün yapamıyorsun. Ya bir şey oluyor ya uçuyorsun ya da yolculuk yapıyorsun. O zamanları saymazsak beş yıldır eksiksiz yapıyorum.

Bu, sabah yaptığın yirmi dakikalık bir metot ve ondan sonra hayatına devam ediyorsun şeklinde değil. Bu metoda başladığın zaman Wim Hof Metodu ile bir oluyorsun. Hayatı Wim Hof Metodcusu gibi algılayıp, ona göre yaşayıp onun penceresinden görüyorsun. Bundan sonra sabahları bedeninizin bir anda versiyon iki olup tekrar sıfırlanmıyor, hayatınız hep versiyon iki olarak devam ediyorsunuz.

Bize son olarak ne söylemek istersiniz?

Wim Hof Metodu mutlu, sağlıklı ve güçlü olmak için bir kısa yoldur. Bir sürü metot var. Hepsi aynı yere çıkıyor. Evet mutlu, sağlıklı ve huzurlu olmaya, dengede olmaya, içimizde bağ kurmuş olmaya, ne diyorsak oraya çıkıyor. Ancak bu metot, nefes, soğuk ve irade elementleri bir arada uyumla çalıştırıyor. Soğuk su, seni ertesi günden itibaren versiyon ikiye sokuyor. Dolayısıyla hayatı daha özgür yaşamaya başlıyorsun. Eğer bunu hayatınıza alırsanız zihniniz ve bedeniniz başka bir seviyeye yükselecek ve hayatı artık sen kontrol ediyorsun hissiyatıyla yaşayacaksın.

 





Editör: Oğuz Nihat Hacıabdurrahmanoğlu

Bu haber 1859 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER SPOR Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
YUKARI